Subsidieregeling elektrische auto’s 2022

Update 29 juni: vanuit onze klanten ontvangen wij berichten dat de RVO meldingen doet dat de subsidiepot gebruikt overtekend is. Dit betekent dat er meer aangevraagd is dan er budget beschikbaar is. U kunt nog een aanvraag doen, maar de kans is klein dat u subsidie krijgt.

Op 1 juli j.l. heeft de RVO gemeld dat er ongeveer 98% van het totale subsidiebedrag aangevraagd. Van de subsidiepot voor gebruikte auto’s (20,4 miljoen) is nu voor 20 miljoen aan subsidie aangevraagd. Het resterende subsidiebedrag is slechts 0,4 miljoen. Wees er dus snel bij met het aanvragen van jouw subsidie.
 

SEPP: subsidieregeling op elektrische auto’s

Bij het kopen of private leasen van een elektrische auto kun je een bedrag ontvangen van de overheid via de SEPP-Regeling (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren). In 2022 kan je 3.350 euro terugkrijgen bij het kopen of leasen van een nieuwe auto, voor een gebruikte auto is dit 2.000 euro.

De subsidiepot (in 2021 € 14,4 miljoen voor nieuwe auto’s, € 13,5 miljoen voor occasions) was op de helft van het jaar al leeg. Voor 2022 is het bedrag flink verhoogd, namelijk naar 71 miljoen euro voor nieuwe auto’s en 20,4 miljoen euro voor gebruikte auto’s.

Als je een elektrische auto koopt zul je - na aanvraag - het subsidiebedrag in een keer ontvangen op jouw rekening. Je zult de auto 3 jaar in bezit moeten hebben om de subsidie te mogen houden, anders dien je het naar rato terug te betalen. Voor private leasen geldt dat je iedere maand een bedrag (nieuwe auto: € 69,79 / occasion: € 41,66) op jouw rekening zult ontvangen gedurende 48 maanden. Je zult de EV dus minimaal voor 4 jaar moeten leasen om de volledige subsidie te ontvangen. Stop je eerder met leasen of sluit je een kortere looptijd af? Dat kan maar dan stopt de uitbetaling van de subsidie dus eerder. Lease je langer? Dan stopt de subsidie na 48 maanden.

Kom ik in aanmerking voor de SEPP-regeling?

Als je in aanmerking wilt komen voor de SEPP moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Jouw elektrische auto moet minimaal een actieradius hebben van 120km. Alle elektrische auto's aangeboden door Auto Smeeing voldoen hieraan.
  • De oorspronkelijke nieuwprijs (ook wel catalogusprijs genoemd) is niet lager dan 12.000,- of hoger dan 45.000,- euro.
  • De auto is als een elektrische auto geproduceerd, dus niet omgebouwd naar een elektrische auto.
  • Om erachter te komen welke auto's precies geschikt zijn, kun je de autolijst van de RVO bekijken.

Aanvragen van de SEPP-regeling

Je kunt pas beroep doen op de SEPP-regeling wanneer je een leaseovereenkomst ontvangen hebt of wanneer je een auto gekocht hebt. De subsidie aanvragen doe je met jouw DigiD op de site van het RVO.