Verschil tussen full operational lease en financial lease

Als ondernemer kan je jouw mobiliteit op verschillende manieren inrichten. Het zakelijk leasen van een (bestel-)auto is bovendien financieel aantrekkelijk. Hierbinnen zijn full operational lease en financial lease de populairste vormen, wij vertellen je hier graag wat meer over.

De belangrijkste verschillen:

Full operational leaseFinancial lease
De (bestel)auto blijft eigendom van leasemaatschappijJe bent vanaf de eerste dag eigenaar van de (bestel)auto
Contract inclusief onderhoud, reparaties en verzekeringenJe regelt zelf onderhoud, reparaties en verzekeringen
De (bestel)auto staat niet op je balansDe (bestel)auto staat op je balans

De voordelen en nadelen van full operational lease?

Full operational lease biedt jou als ondernemer financiële ruimte: je kunt gebruikmaken van een (bestel-)auto zonder in één keer een groot bedrag uit eigen middelen te betalen.

Niet op de balans

Omdat full operational lease een vorm van huur is, ben je tijdens de looptijd geen eigenaar van de (bestel-) auto. Dit kan voordelen hebben. De lease komt niet op je balans te staan en beïnvloedt zo niet je financiële ratio’s. En het risico van onverwachte waardevermindering van de (bestel-)auto ligt bij de leasemaatschappij en niet bij jou.

Inleveren na de looptijd

Bij operational lease moet je de (bestel) auto aan het einde van het leasecontract inleveren.

Compleet ontzorgd voor een vast bedrag per maand

Full operational lease met services biedt zekerheid en gemak. Onderhoud, reparaties en verzekeringen worden voor je geregeld en je komt niet voor onverwachte kosten te staan. In de leaseprijs zitten alle operationele kosten opgenomen. Het enige dat je nog hoeft te doen is tanken

De voordelen en nadelen van financial lease?

Bij financial lease heb je zelf het stuur in handen, dat geeft controle. Je koopt de (bestel)auto zelf en bent direct eigenaar. Aan het einde van de looptijd – eventueel na betaling van een slottermijn – is de (bestel)auto helemaal afgelost. Dan ben je zelf vrij in wat je ermee doet: langer blijven gebruiken of verkopen.

Fiscale voordelen

Omdat je zelf eigenaar bent van de (bestel-)auto, komt deze op je balans te staan. Dat kan fiscale voordelen bieden. Zo kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.

Financiële ruimte

Met financial lease spreid je de aanschafkosten van je (bestel)auto. Je hoeft niet ineens een groot bedrag te betalen. Hierdoor behoud je maximale financiële speelruimte voor investeringen waarmee je je bedrijf kunt laten groeien.

Goed om te weten

Het kan gebeuren dat het bedrijfsmiddel sneller in waarde daalt dan je van tevoren had ingeschat. Omdat je bij financial lease zelf eigenaar bent, is dit risico voor je eigen rekening.  

Daarnaast komt een financial lease als schuld op je balans te staan. Dit kan betekenen dat de solvabiliteit van je bedrijf (eigen vermogen/balanstotaal) afneemt. De solvabiliteit is een ratio waar veel financiers naar kijken bij de beoordeling van je bedrijf.

Zelf verantwoordelijk

Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en eventuele schade. Dat is een nadeel voor wie volledig wil worden ontzorgd, maar een voordeel voor de ondernemer die grip wil houden. Je bent voor onderhoud en reparatie bijvoorbeeld niet afhankelijk van de keuzes die de leasemaatschappij maakt, maar je regelt het zoals jij het wil.

Grootste deel van onze voorraad te financial leasen

Bijna onze gehele voorraad (bestel-)auto's is ook te financial leasen. Op de detailpagina van een (bestel-)auto klik je eenvoudig op 'Financieren' of op de financieringsprijs om je financial leasebedrag te berekenen. Klik hieronder op de button om direct naar onze voorraad te gaan.

Samenvattend het verschil in beeld

Alle verschillen tussen de 2 zakelijke leasevormen nog een keer overzichtelijk naast elkaar.

Full operational leaseFinancial lease
(Bestel)auto staat niet op eigen balans.(Bestel)auto staat op eigen balans.
Je gaat geen banklening aan.Je gaat een banklening aan
Structureel profiteren van kortingen (bijv. op banden).Soms profiteren van kortingen (bijv. op banden).
Verschillende opties na einde contract (bijv. eigenaar van de auto worden na afkoopsom of een nieuw leasecontract afsluiten)1 optie na einde contract: je wordt eigenaar.
Vast onderhoudsadres gekozen door leasemaatschappijZelf onderhoudsadres kiezen
Restwaarderisico is voor leasemaatschappijRestwaarderisico is voor jou

Alle bijkomende kosten (hieronder) zijn inbegrepen in het vaste maandelijkse leasebedrag.

 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekering
 • Onderhoud, reparaties en banden
 • Schadeafhandeling
 • Pechhulp
 • Afschrijving
 • Rente
 • Vervangend vervoer

Alle bijkomende kosten (hieronder) zijn voor eigen rekening.

 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekering
 • Onderhoud, reparaties en banden
 • Schadeafhandeling
 • Pechhulp
 • Afschrijving
 • Rente
 • Vervangend vervoer