Tweedehands auto kopen? Dé 3 tips waar je op moet letten

Een auto kopen is een grote uitgave. Auto Smeeing geeft daarom 3 tips waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto.

1. Kies een auto die bij je past

Er is een enorme keuze in verschillende soorten auto's. Van grote en kleine modellen, zuinige auto's, luxe of juist veilige auto's. Dus hoe kies je de auto die bij je past? De eerste selectie uit het aanbod kun je vrij eenvoudig maken. Zet voor jezelf eens op een rij hoe een jaar autorijden er voor jou uitziet. Rijd je vaak alleen of met een gezin? En rijd je veel korte ritjes rondom je woonplaats, of ga je vaak de snelweg op voor langere stukken? Vind je veiligheid en ruimte belangrijk of juist comfort en uitstraling? Vaak zal het een mix zijn, maar baseer je autokeuze op de 2 of 3 zaken die voor joúw manier van autorijden belangrijk zijn.

Bij Auto Smeeing hebben we bewust veel verschillende soorten auto's in voorraad. Stel je rijdt alleen en zit meerdere keren per week op de snelweg, dan vallen al een hoop auto's af. Want op de snelweg heb je juist veel plezier van auto's met wat meer vermogen, zodat je motor rustig draait op hogere snelheid en je voldoende gas overhebt om in te halen of uit te voegen. Bijvoorbeeld de BMW 1 of 3 serie, VW Golf, Hyundai Kona of Opel Astra.

Maar als je regelmatig met meerdere mensen rijdt en voor autovakanties kiest, dan past een ruimere auto met voldoende power beter bij je. 
Zoals deze selectie occasions uit onze voorraad die met zware belading goed rijden en prima een caravan of aanhanger kunnen trekken, 

2. Goedkoper is niet altijd voordeliger

Een lage aanschafprijs is natuurlijk aantrekkelijk. Maar de prijs zegt lang niet alles over de auto. Het kan financieel slimmer zijn om toch te kiezen voor een auto met een iets hogere aanschafprijs dan vergelijkbare auto's. Om dat te bepalen is het belangrijk om goed te weten wat je precies koopt en hoe de staat van de auto is. Is de occasion aantoonbaar goed onderhouden met boekjes of facturen? Is de auto cosmetisch goed in orde? Zoals de lak, velgen en ruiten? Maar denk ook aan het interieur. Is alles netjes schoon en vrij van beschadigingen? Elke tweedehands auto zal bepaalde gebruikssporen vertonen. Maar als de vorige eigenaar niet zuinig met de auto is geweest zie je dat er direct vanaf. En is dat dan een paar honderd euro prijsverschil waard?

Let ook goed op welke opties er in de auto zitten. Luxe opties, zoals elektrisch verstelbare en inklapbare spiegels, panoramadak, lederen interieur en automatische klimaatregeling maken de rijervaring een stuk aangenamer. Intelligente verlichting en elektronische veiligheidsopties bieden weer meer zekerheid om ongevallen te vermijden en maken een occasion met die opties weer op een andere manier tot een verstandige keuze.

Tot slot koop je niet alleen de auto, je koopt ook een stukje toekomst met de auto. Kijk naast de prijs dus ook goed welke garanties en zekerheden bij de aanschaf van de occasion zijn inbegrepen. Bij Auto Smeeing bieden we bijvoorbeeld de garantie dat je met een mankement je auto bij een lokale garage mag brengen en wij betalen de factuur! Lees hier alles over de zekerheden als je een auto bij ons koopt en onze unieke Dichtbij Garantieservice.

3. Ga proefrijden

Op internet kun je een auto goed beoordelen op basis van de informatie die in de advertentie staat. In veel gevallen staat er ook nog een specifieke omschrijving over de auto die de plussen en minnen op een rij zet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of de auto aan al je wensen voldoet. Je kunt de getoonde informatie altijd even navragen bij onze inkopers.

Ook foto's geven een goed beeld van de auto. Bij Auto Smeeing gaan we zelfs een paar stappen verder door de auto in 360-graden te tonen op onze website! Zo kun je de auto buitenom van alle kanten bekijken. Zelfs in beeldvullend HD formaat! Daarnaast plaatsen we ook een 360-graden interieur foto van de auto. Zo kun je goed de kleur van de bekleding bekijken en de cosmetische staat van het interieur. Maak ook hoe ruimtelijk de indeling is en hoe de auto vanbinnen aanvoelt. We begrijpen dat je je droomauto van zoveel mogelijk kanten wilt kunnen bekijken! 

Toch gaat er niets boven zelf een stukje rijden tijdens een proefrit. Daar bieden we bij Auto Smeeing alle gelegenheid voor als je auto hebt gevonden die past bij je wensen. Hoe schakelt de auto? Is ie stil op de snelweg? Zit je goed? Is de auto ruim genoeg achterin? Allemaal praktische vragen die je tijdens een proefrit zelf kunt ervaren en beoordelen. Daarom kun je op onze website direct een proefritafspraak plannen op auto's in onze voorraad. 

Hebben we je geholpen?

Tweedehands auto's zijn vaak voordeliger in aanschaf dan een nieuwe en daardoor populair. Maar zelfs het kopen van een occasion is voor de meeste mensen een aanschaf waar je goed over nadenkt. We hopen je met deze tips te inspireren bij je oriëntatie op een occasion en je dichterbij je droomauto te brengen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij je autokeuze? Of heb je vragen aan de hand van onze tips? Neem gerust even contact op met onze medewerkers. 

We vinden het leuk om je verder te helpen, zelfs als je niet gelijk bij ons slaagt!